news-details

Piramit Menkul: Asya hisse senedi piyasaları pozitif bir seyir izliyor

Piramit Menkul Araştırma, ABD, İngiltere, Avrupa, Avustralya ve Hong Kong piyasalarının bayram tatili nedeniyle bugün kapalı olduğunu bildirdi. Analizde şu ifadeler kullanıldı:

"Bugün Ne Bekliyoruz? 

Asya hisse senedi piyasaları haftanın son işlem gününde pozitif bir seyir izlemektedir. Japonya’nın enflasyon verilerinin ardından Nikkei225 Endeksi %0,87, Topix Endeksi %0,98 yükseldi. Japonya’da TÜFE martta aylık bazda düşüş beklentisine karşın %0,3 artarken bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,6 arttı. Çekirdek TÜFE %3,2 ile beklentiyi karşıladı; Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) yakından izlediği, taze gıda ve enerji fiyatlarını dışarıda bırakan “çekirdek çekirdek” enflasyon ise yıllık %2,6’dan %2,9’a yükseldi. Çin ana kara endeksleri sınırlı değişim gösterdi. Güney Kore Kospi Endeksi %0,61, Kosdaq Bileşik Endeksi %0,73 arttı. Tayvan Taiex Endeksi %0,29 arttı. ABD, İngiltere, Avrupa, Avustralya ve Hong Kong piyasaları bayram tatili nedeniyle bugün kapalı.

Piyasalarda Dün Ne Oldu? 

Hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir hâkimdi. Asya’da Çin CSI300 Endeksi yatay seyrederken Hang Seng Endeksi %1,61, Güney Kore Kospi Endeksi %0,94, Japonya Nikkei225 Endeksi %1,35 yükseldi. Avrupa tarafında Stoxx Europe 600 Endeksi %0,14, Fransa CAC40 Endeksi %0,60, Almanya DAX Endeksi %0,49 düşerken İngiltere FTSE100 Endeksi yatay seyretti. ABD’de ise S&P500 Endeksi %0,13 artarken Dow Jones Endeksi %1,33, Nasdaq Bileşik Endeksi %0,13 düştü.

Borsa İstanbul’da pozitif bir seyir hâkimdi. BIST100 Endeksi %1,40 değer kazanarak 9.396 puandan kapandı. BIST 100’de işlem hacmi 128,64mlr TL seviyesinde seyretti. BIST30 Endeksi %1,21 yükselerek 10.198 puandan seansı tamamladı. BIST Sınai Endeksi %1,10 artarken BIST Banka Endeksi yatay seyretti.

AMB faiz kararı

Avrupa Merkez Bankası (AMB) para politikası toplantısında piyasa beklentisine paralel olarak politika faizinde 25bp indirime gitti. Oybirliğiyle alınan karar ile ana refinansman faizi %2,40’a, mevduat faizi %2,25 ve marjinal borç verme faizi %2,65’e indi.

Geçtiğimiz haftalarda ABD Başkanı Donald Trump’ın başta Çin gibi yüksek net ithalatçı olduğu ülkeler olmak üzere pek çok ülkeye karşı açıkladığı gümrük tarifeleriyle alevlenen ticaret savaşı, küresel çapta belirsizlik oluştururken Euro Bölgesi büyüme endişelerini artırmıştı. Zira “Artan ticaret gerginliğine bağlı olarak büyüme görünümünün bozulduğu” ifade edilen karar metninde, olumsuz ve volatil piyasa tepkisinin büyük bir ihtimalle finansal koşullar üzerinde sıkılaştırıcı etkisinin olacağı belirtildi. Kararın ardından basın toplantısında konuşan Başkan Christine Lagarde da büyüme endişelerinin altını çizdi.

Küresel ticaret ortamı ile ilgili endişe verici gelişmeler AMB faiz indirimi beklentileri güçlendirmişti. Trump’ın Çin hariç olmak üzere ülke özelinde açıkladığı tarifeleri geçici bir süre için askıya almasına karşın büyüme endişeleri devam etmektedir.

Karar metninde, dezenflasyonist sürecin “rayında” olduğu ve ana eğilime ilişkin çoğu göstergenin “enflasyonun Banka’nın %2 orta vadeli hedefi civarında sürdürülebilir bir şekilde yerleşeceğini” gösterdiği ifade edildi.

Ayrıca, Banka, para politikasının sıkılık düzeyini tanımlayan ifadeyi karar metninden çıkarırken Lagarde, mevcut para politikasının ne ölçüde sıkılaştırmacı olduğunun değerlendirilmesinin "anlamsız" olduğunu, böyle bir değerlendirmenin “hedeften çok uzaktayken anlamlı ya da mantıklı olduğunu, ancak şu anda anlamsız olduğunu” söyledi. Lagarde, sıkılığın değerlendirilmesinin artık anlamsız olduğunu ve yapılması gerekenin AMB’nin %2’lik hedefine ulaşması için uygun para politikasının belirlenmesi olduğunu belirtti.

TCMB faiz kararı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) nisan ayı toplantısında, politika faizi 350 baz puan artırılarak %46 seviyesine yükseltilmiştir. Faiz artırımının ardından, gecelik borç verme faizi %49’a, borçlanma faizi ise %44,5’e çıkarılmıştır. Politika faizinin artırılmasına ek olarak, faiz koridoru asimetrik şekilde belirlenmiş; üst bant ile politika faizi arasındaki fark, alt bant ile politika faizi farkına göre daha yüksek tutulmuştur. Bu uygulama ile birlikte, haftalık repo ihalelerine başlanması durumunda gecelik faiz oranının %46 civarında, ihalelere başlanmaması durumunda ise %49 civarında oluşabileceği; sınırlı fonlama yapılması halinde ise iki seviye arasında dengelenebileceği bildirilmiştir.

Karar metninde, enflasyonun ana eğiliminin mart ayında gerilediği belirtilmiş; ancak nisan ayında temel mal enflasyonunun finansal gelişmeler kaynaklı olarak bir miktar yükseleceği, hizmet enflasyonunun ise görece yatay seyredeceği öngörülmüştür. Yurt içi talebin ilk çeyrekte ivme kaybetmekle birlikte öngörülenden güçlü seyrettiği ve enflasyonu düşürücü etkisinin azaldığı ifade edilmiştir. Para politikasındaki kararlı duruşun; yurt içi talepte dengelenme, TL’de reel değerlenme ve beklentilerde iyileşme yoluyla dezenflasyon sürecini desteklediği vurgulanmış; sıkı duruşun enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar sürdürüleceği belirtilmiştir. Ayrıca, tüm para politikası araçlarının kararlılıkla kullanılmaya devam edileceği ve kararların veri odaklı, şeffaf ve ihtiyatlı bir yaklaşımla alınacağı ifade edilmiştir.

Konut Fiyat Endeksi (Mart)

2025 yılı mart ayında bir önceki aya göre %2,0 artan KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak %21,3 artmış, reel olarak ise %4,2 oranında azalmıştır."

  Hibya Haber Ajansı